May 8, 2009

کوفته

مامان و بابا که پیش آدم باشند، آشپزخانه آدم رنگ وبوی دیگری می گیرد. چند روز پیش برایمان کوفته درست کردند. چه کوفته ای :)







مواد لازم برای شش نفر:

  • گوشت ران گوساله چرخ کرده : نیم کیلو
  • دوتا پیاز: یکی درشت، یکی متوسط
  • یک فنجان لپه
  • نیم فنجان برنج
  • یک سوم فنجان بلغور
  • شش - هفت ساقه مرزه
  • سه تا تخم مرغ
  • مغز گردو، آلو خشک، غوره و زرشک ( هرچقدر که می پسندید)
  • یک دسته پیازچه یا ترجیحا تره
  • رب گوجه فرنگی
  • نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز، زردچوبه و دارچین به مقدار دلخواه




پیاز متوسط را رنده  درشت می کنیم به گوشت اضافه می کنیم. ادویه را به گوشت می زنیم و آن را حسابی ورز می دهیم. اگر مخلوط کن دارید، ترجیحا گوشت را در آن ورز دهید. در نهایت گوشت باید یک تکه و یک پارچه باشد و به دست نچسبد.

لپه را می گذاریم کامل بپزد، بعد آبش را می کشیم و حسابی می کوبیم. تخم مرغ ها را هم در یک قابلمه جدا می گذاریم حسابی بپزد.
در بزرگ ترین قابلمه آشپزخانه پیاز دوم را هم خرد می کنیم و در روغن تفت می دهیم. کمی از پیاز را برای داخل کوفته بر می داریم. روی بقیه رب  و ادویه می زنیم، آب زیاد می ریزیم می گذاریم بجوشد.







برنج را با نمک و زردچوبه دز قابلمه جداگانه می گذاریم نیم پز شود. مرزه را خرد می کنیم.
برنج و بلغور(خام) و لپه ی له شده و مرزه خرد شده را با گوشت مخلوط می کنیم و کمی ورز می دهیم.
حالا مخلوط گوشت و برنج و لپه و بلغور و مرزه را سه قسمت می کنیم. بعد هر قسمت را دوباره به دو تکه تقسیم می کنیم. یک تکه را می گذاریم کف دستمان، پهن می کنیم. تخم مرغ پخته پوست گرفته شده، گردو، آلو خشک، پیاز سرخ شده، زرشک، غوره و کمی دارچین روی گوشت می گذاریم. قسمت دوم گوشت را روی این قسمت می گذاریم و آن را به صورت گلوله در می آوریم. باید مراقب باشیم ضمن اینکار محتویات شکم کوفته بیرون نزند.





بعد از حاضر شدن کوفته ها آنها را داخل قابلمه سس که در حال قل قل کردن است به آرامی قرار می دهیم.
برای پختن کوفته ها شعله زیر قابلمه باید متوسط باشد. کوفته ها بین بیست دقیقه تا نیم ساعت بعد حاضرند. 




اگر روی کوفته آب نداشت، هر چند وقت یک بار با قاشق از آب داخل قابلمه روی کوفته ها می ریزیم تا خشک نشوند.  چند دقیقه قبل از کشیدن کوفته، ساقه پیازچه ها یا تره  را خرد می کنیم و در آب کوفته می ریزیم تا یک قل می زند. در ضمن برای لعاب دار شدن آب کوفته می توان ضمن انداخت کوفته ها در سسش، قدری بلغور و زرشک هم به آب آن اضافه کرد.

آب کوفته را مثل آبگوشت ترید می کنند. کوفته با سنگک چه می شود....نوش جان.