January 9, 2010

دلمه بادمجان


شاید خودتان بهتر از من بلد باشید دلمه درست کنید. این روش دلمه درست کردن مامان است که من هم به‌کارمی‌برم.

مواد لازم برای دو نفر:

دو تا بادمجان درشت
صد گرم گوشت چرخ‌کرده
دوتا پیاز متوسط
رب یا آب گوجه به میزان دلخواه
سبزی دلمه (اگر ایران نیستید هرچه سبزی معطر خشک و تازه دم دستتان دارید)
یک قاشق غذاخوری لپه و نصف آن برنج
نمک و فلفل سیاه و قرمز و زردچوبه
کره یا روغن بسته به صلاحدید خودتان

لپه را با نمک و زردچوبه می‌گذاریم بپزد.
سر بادمجان را می‌بریم، راه راه پوستش را می‌گیریم و با چاقو یا چنگال گوشت داخلش را بیرون می‌آوریم. بادمجان‌ها را نمک مالی می‌کنیم و توی تابه تفت مختصری می‌دهیم.
لپه که پخت، برنج را بهش اضافه می‌کنیم و می‌گذاریم نیم‌پز شود. بهتر است که مخلوط آبش را کامل کشیده باشد.
پیاز را ریز خرد می‌کنیم و با کره یا روغن تفت می‌دهیم. یک قاشق غذاخوری از آن را جدا می‌کنیم برای سس دلمه. گوشت چرخ کرده را به باقی پیاز‌ها اضافه می‌کنیم و با ادویه می‌گذاریم سرخ شود. سبزی دلمه را که قبلا ریز خرد کرده‌ایم یا اگر خشکش را داریم گذاشته‌ایم قدری خیس بخورد، به مواد توی تابه اضافه می‌کنیم و دست آخر لپه و برنج و رب را می‌زنیم.
مواد دلمه که آماده شد، توی شکم بادمجان‌ها را باهاش پر می‌کنیم و درشان را می‌گذاریم.


توی بزرگترین قابلمه آشپزخانه آن یک قاشق پیاز سرخ‌شده را می‌ریزیم و یک قدری هم کره اضافه می‌کنیم. بعد ادویه می‌زنیم و آب‌گوجه یا رب را اضافه می‌کنیم و قدری هم آب‌جوشیده می‌ریزیم که رقیق تر شود. به قل‌قل که افتاد، دلمه‌ها را می‌گذاریم توی قابلمه و زیرش را ته می‌کشیم تا با حرارت ملایم مغز پخت شوند. گاه و بیگاه از سس توی قابلمه با قاشق می‌ریزیم توی بادمجان‌ها که سرشان که بیرون از سس مانده خشک نشود.

می‌بینید؟ من قابلمه بزرگتر نداشتم، مجبور شدم سر یکی از دلمه‌ها را باز بگذارم.

نوش جان-بهار