November 21, 2010

گارني‌ ييرتيخ: Garni Yirtikh



گارنی‌ ییرتیخ یا شکم‌پاره ازغذاهای محبوب من از دوران کودکی تا به امروز است. مهم‌ترین دلیلش هم-اگر اصولا دلیلی برای محبوبیت غذای خاص برای ذائقه خاص بشود سرهم کرد- این است که عاشق بادمجان هستم. جوان‌تر که بودم به بادمجان حساسیت داشتم. خوردن همان و سوختن لب و زبان و پوست دور دهان همان. تا ساعت‌ها هاله قرمزی دور دهانم خودنمایی می‌کرد. اما به یاد ندارم که حتی یک ‌بار از رو رفته‌باشم و به خاطر سوختن دست از خوردن برداشته‌باشم. 
مامان این غذا را روزهای تعطیل که فرصت بیشتری برای در آشپزخانه سپری ‌کردن داشت، درست می‌کرد. این آخرهفته من هم این سنت حسنه مامان را به‌جا آوردم و گارنی‌ییرتیخ پختم. اما درست سر پیچ آخر سوسول بازیم گل کرد.

مواد لازم برای دونفر و نصفی:

دو-سه تا بادمجان هیکل‌دار
دو تا پیاز
سه-چهارتا حبه سیر
یه دسته جعفری
صد گرم گوشت چرخ‌کرده
چهار- پنج قاشق غذاخوری کره
دو قاشق غذاخوری روغن زیتون
یک قوطی کنسرو آب‌گوجه 
نمک و فلفل‌سیاه و فلفل‌قرمز و زردچوبه هرچقدر میلتان کشید
پنیر رنده شده یا موتزارلا برای سوسولیت آخر داستان به مقدار دلخواه

بادمجان ها را که شستیم، روی شکمشان به صورت طولی یک دهنه باز می‌کنیم و از توی دهنه گوشت بادمجان را می‌بریم تا شکمشان خالی شود. گوشت بادمجان را دور نمی‌ریزیم. قرار است قاطی مواد دیگر کنیم. بعد بادمجان‌های شکم‌خالی را راه راه پوست می‌گیریم و با دوقاشق روغن زیتون توی تابه با حرارت کم تفت می‌دهیم. آماده که شدند، می‌گذاریم یک گوشه و مشغول درست‌کردن مواد داخل شکمشان می‌شویم.
  • من یادم رفته بود قبل از تفت دادن بادمجان‌ها بهشان نمک بزنم. بعد آماده شدند بهشان نمک زدم. همین است که شما دانه‌های نمک را توی عکس می‌بینید.



مواد داخل شکم بادمجان‌ها



پیاز‌ها را ریز خرد می‌کنیم و در کره تفت می‌دهیم تا طلایی شوند. سیر را که ریز خرد کرده‌ایم با پیازها تفت می‌دهیم. گوشت داخل شکم بادمجان‌ها را هم ریز خرد می‌کنیم و بعد از یکی دو دقیقه به سیر و پیاز اضافه می‌کنیم. کمی که بادمجان‌ها نرم شدند، گوشت چرخ‌کرده را هم به مواد اضافه می‌کنیم و باهم سرخ می‌کنیم. تا گوشت سرخ بشود، جعفری‌ها را خرد می‌کنیم و سرآخر به مواد اضافه می‌کنیم.




آب‌گوجه را می‌ریزیم گوشت و ادویه می‌پاشیم. حرارت زیر تابه را کم می‌کنیم تا آب‌گوجه‌ها یواش یواش تبخیر شود و مزه مواد با ادویه خوب قاطی شود. فر را هم می‌گذاریم روی حرارت ۲۰۰ درجه سانتی‌گراد گرم شود.


حالا با این سسی که پختیم، شکم بادمجان‌ها را پر می‌کنیم و می‌گذاریم نیم‌ساعت بپزند. 

بعد از نیم‌ساعت گارنی‌ییرتیخ آماده‌است. ادا بازی از همینجا شروع می‌شود. ظرف را که از فر بیرون آوردیم، روی بادمجان‌ها پنیر رنده شده یا پنیر موتزارللا می‌گذاریم و برشان می‌گردانیم توی فر تا پنیر‌ها با حرارت‌ فر آب شوند. بعد نوش‌جان می‌کنیم.